Home | Newfoundlander x Berner Sennen kruising: maak kennis met deze mooie mix

Newfoundlander x Berner Sennen kruising: maak kennis met deze mooie mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Ben je op zoek naar een nieuwe hond en twijfel je nog tussen de Newfoundlander en de Berner Sennenhond? Dat is niet zo gek, want het zijn twee hele mooie en leuke rassen. Wat je echter ook zou kunnen doen, is kiezen voor een kruising tussen deze twee.

Je krijgt dan de Bernefie. Deze hond heeft zowel de uiterlijke kenmerken als de karakteristieke kenmerken van de Newfoundlander en de Berner Sennenhond. Het zijn dus allebei grote hondenrassen, waardoor je er eigenlijk al van uit kunt gaan dat de Bernefie dat ook is. Hoe deze kruising er verder uit komt te zien en hoe hij is, lees je hieronder.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

De New Mountain Bernese

In het Engels wordt de Bernefie ook wel de New Mountain Bernese genoemd. In het Engels heet de Berner Sennenhond namelijk de Bernese Mountain Dog. De Berner Sennenhond komt uit Zwitserland en werd vooral gebruikt als herdershond. De Newfoundlander komt uit Canada en wordt voornamelijk gebruikt als werkhond in het water. Z

e zijn van origine dus allebei een werkhond. Het enige verschil is dat de Berner Sennenhond op het land moest werken en de Newfoundlander in het water. Allebei de rassen zijn gebouwd om hard te werken en dat kunnen ze dus ook zeker.

Ook hebben allebei de honden een ontzettend dikke vacht, waardoor ze goed in koude klimaten kunnen leven. Dat is ook wel nodig, want het kan erg koud zijn in de oceaan in het noorden van Canada en hoog in de Zwitserse bergen. De Newfoundlander heeft zelfs ook nog een dikke ondervacht.

Hierdoor hebben de honden allebei veel verzorging nodig, want de vacht moet dagelijks geborsteld worden om te voorkomen dat ze gaan klitten en om ze schoon te houden. Daarnaast zijn de Berner Sennenhonden en de Newfoundlander allebei hele slimme en aanhankelijke rassen. Ze zijn erg loyaal naar hun baasje toe en daardoor ook heel zachtaardig.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Newfoundlander (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Bernefie

Wanneer deze kruising precies is ontstaan, is niet duidelijk. Hij is echter niet gecreëerd om een supersonische werkhond te maken, want hij wordt vooral gebruikt als gezelschapshond. Een mannetje van deze kruising is gemiddeld 63 centimeter tot 74 centimeter groot. Gek genoeg is het vrouwtje ongeveer net zo groot als het mannetje. Daarnaast wegen ze ook ongeveer evenveel. De Bernefie weegt namelijk tussen de 40 kilo en de 70 kilo.

Het karakter

De Bernefie zal net als allebei zijn ouders een zachtaardig karakter hebben. Het zijn hele slimme honden, waardoor ze ook redelijk gemakkelijk zijn om te trainen. Het is dan echter wel belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt zodat de hond begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Ook moet de hond al op vroege leeftijd goed gesocialiseerd zijn, want hier heb je de rest van zijn leven profijt van. Hij kan dan namelijk goed overweg met andere mensen, maar ook met andere dieren.

De Bernefie is een hele aanhankelijke, zachtaardige en loyale hond die over het algemeen heel moedig en vrolijk is. Het is niet echt een waakhond, maar wanneer het nodig is zal hij zijn familie zeker wel beschermen. Verder is de Bernefie niet super actief, maar heeft hij wel veel beweging nodig om te voorkomen dat hij last krijgt van overgewicht.

Het uiterlijk

De Bernefie is een sterke en stevige hond. Hij heeft een ronde kop van een gemiddelde grootte en een zwarte neus. De ogen zijn donker van kleur en rond van vorm, waardoor ze meteen een intelligente, vriendelijke en gevoelige uitstraling hebben. Ze hebben behaarde oren die langs het hoofd naar beneden hangen.

Door de beharing en het feit dat ze naar beneden hangen, hebben ze wel wat extra verzorging nodig. Je moet ze namelijk regelmatig checken en schoonmaken zodat hij geen last krijgt van een ontsteking aan het oor.

De vacht

De Bernefie heeft een dichte vacht die kort of middellang kan zijn. Hij is in ieder geval altijd lekker zacht. De kleur kan ook altijd anders zijn. Zo kan hij namelijk helemaal zwart of bruin zijn, maar hij kan ook een kleurcombinatie hebben. Dat is dan zwart met bruin, bruin met wit, zwart met wit of alle drie de kleuren.

Dit zijn namelijk ook de kleuren die je terugziet bij de Berner Sennenhond en de Newfoundlander. De Berner Sennenhond heeft altijd alle drie deze kleuren. De Newfoundlander heeft een zwarte, zwart-witte of bruine vacht. Bij een zwarte en bruine vacht kunnen echter wel weer witte aftekeningen voorkomen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Newfoundlander

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ziektes en aandoeningen

De Bernefie is dus een hele grote en zware hond. Hierdoor kan hij ook snel last krijgen van aandoeningen waar grote honden vaak last van krijgen, namelijk een elleboogdysplasie en een heupdysplaise. Daarnaast kan hij ook snel last krijgen van histiocytose, waarbij er een toename is van een soort witte bloedcellen die in het beenmerg aan worden gemaakt.

Dat zijn de drie belangrijkste aandoeningen die voor kunnen komen bij deze kruising. Verder kan hij ook nog last krijgen van staar, nierstenen en kleurmutant alopecia. Die laatste aandoening zie je vooral bij Bernefies die verdunde kleuren hebben zoals grijs. De hond kan hier veel last van hebben en op den duur kaal van worden. Dat is natuurlijk niet wenselijk bij een hond die van zichzelf een dikke vacht heeft.

De verzorging

De Bernefie heeft redelijk wat verzorging nodig. Het is het beste om hem een aantal keer per week goed te borstelen zodat hij geen last krijg van klitten. Hij hoeft niet heel vaak in bad, behalve wanneer het nodig is natuurlijk. Je kunt dit echter het beste niet al te vaak doen, omdat je dan de natuurlijke oliën in zijn vacht weg wast.

Deze zorgen ervoor dat de vacht redelijk schoon blijft en dat de hond niet gaat stinken. Zoals bij bijna elk hondenras, is het gewenst om regelmatig de tanden te checken. Op deze manier kun je namelijk tandbederf en tandverlies voorkomen. Daarnaast moet je ook regelmatig de oren checken. De Bernefie zal niet heel erg verharen, maar dit kan wel toenemen tijdens de rui.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!