Home | Newfoundlander in het bruin: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)

Newfoundlander in het bruin: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Newfoundlander is een hele grote hond, maar wel een hele lieve hond. Het is eigenlijk een soort Grote Vriendelijke Reus. Daarnaast is hij ook heel rustig en sociaal. De grootste hobby van dit ras is waarschijnlijk zwemmen.

Als je met hem aan het wandelen bent en je komt onderweg een meertje of een sloot tegen, dan is de kans groot dat je Newfoundlander al vrij snel in het water ligt. De Newfoundlander is te vinden in verschillende kleuren en maten. Hier lees je alles over de bruine Newfoundlander.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Verschillende kleuren

Laten we eerst beginnen met alle mogelijke kleuren die de vacht van de Newfoundlander kan hebben. Dit zijn er namelijk niet heel veel. De Newfoundlander is zwart, bruin, wit met zwart of grijs. Volgens de FCI zijn niet al deze kleurvarianten toegestaan. Volgens hen is namelijk alleen maar zwart, zwart-wit en bruin correct bij dit ras.

Wanneer de hond zwart met wit van kleur is, heeft hij vaak een zwarte kop met een witte bles. Verder heeft hij dan een zwart zadel en is de bovenkant van de staart en zijn kruis ook zwart van kleur. De ogen van de Newfoundlander zijn donkerbruin, maar wanneer hij een bruine vacht heeft mogen de ogen juist weer wat lichter van kleur zijn.

De neus van de Newfoundlander heeft ook dezelfde kleur als de vacht. Bij zwarte en zwart-witte honden is dit dus zwart, bij bruine honden is dit bruin. De voorkeur gaat bij dit ras uit naar een hond met een zwarte en witte kleur.

De bruine Newfoundlander

Een Newfoundlander kan dus ook een vacht hebben die helemaal bruin van kleur is. Deze tint voldoet echter niet in Canada aan het rasstandaard, terwijl Canada wel het geboorteland is van de Newfoundlander. Dat komt omdat zwart de traditionele kleur van de Newfoundlander is.

Deze zwarte kleur moet dan zoveel mogelijk egaal zijn, maar het is wel toegestaan dat deze een lichte zweem van bruin heeft. Of een bruine Newfoundlander wel of niet toe wordt gestaan, ligt aan het land. Soms is het wel toegestaan en soms niet.

Bij de Nederlandse Newfoundlander Club is het echter wel toegestaan. Dit bruin kan er altijd anders uit zien. Het kan bijvoorbeeld chocoladebruin zijn, maar ook een kastanjebruin dat wel brons lijkt. Het is toegestaan dat bij deze kleur honden het puntje van de staart, de tenen en de borst bedekt is met witte vlekken, maar dat hoeft dus niet zo te zijn.

Er wordt niet gefokt met verdunde kleuren vacht, want hierdoor kan er een syndroom ontstaan waardoor de Newfoundlander last krijgt van haaruitval. Wanneer een Newfoundlander bruin van kleur is, lijkt hij dankzij zijn grootte en zijn vacht echt op een beer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Zo’n mooie bruine Newfoundlander heeft een hele dikke vacht en die moet goed verzorgd worden. Deze dikke vacht vraagt namelijk om best wel veel onderhoud. Hij moet minstens elke week doorgekamd worden. Op deze manier kun je wat lucht in de vacht laten en kun je voorkomen dat er veel klitten ontstaan.

Klitten kunnen namelijk enorm pijnlijk en vervelend zijn voor je Newfoundlander en wanneer je deze er zelf niet meer uit krijgt, moet je naar de trimsalon of naar de dierenarts. Wanneer je de vacht van je Newfoundlander gaat kammen, kun je het beste onderaan bij de achterpoten beginnen.

Hier kam je dan een laagje en wanneer dit door is gekamd, ga je een stukje naar boven en ga je daar weer verder. Zo blijf je doorgaan totdat je het hele lijf hebt gehad. Er zijn een aantal plekjes die extra veel klitten en die dus wat meer aandacht nodig hebben. Dat zijn de oksels en achter het oor.

Naast wekelijks kammen kun je ook het beste elke dag de haren borstelen. Een dikke vacht zoals die van de Newfoundlander kun je ook het beste elke week doorblazen met een sterke föhn of een waterblazer. Op deze manier blaas je namelijk het vocht en het vuil uit de bruine vacht.

Bovendien zorgt het er ook voor dat er lucht in de vacht komt, waarmee je kunt voorkomen dat hij gaat broeien en stinken. Soms zijn de haren zo lang dat ze onder de voetzolen van je Newfoundlander komen. Als dat het geval is, kun je deze gewoon wegknippen. Het is namelijk niet fijn voor je hond als de haren zo lang zijn. Ook wanneer er haar boven de tenen uitsteekt, kun je dit het beste wegknippen.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De rui

Wanneer je hond in de rui is, kan de verzorging van de bruine vacht helemaal een uitdaging zijn. Op zulke momenten kun je het beste een harkje gebruiken zodat je grote hoeveelheden van de losse ondervacht weg kunt halen. Dit doe je natuurlijk wel buiten, anders zit heel je huis onder de haren. Het is belangrijk dat je zo’n harkje alleen maar tijdens de rui gebruikt, want anders kun je de vacht beschadigen.

Ook kun je haren juist lostrekken, waardoor je het ruipatroon weer verstoort. Wanneer je niet zo goed bent in het verzorgen van de vacht van je Newfoundlander, kun je ook gewoon een trimsalon inschakelen. Hier kunnen de medewerkers jou ook gewoon laten zien hoe je het beste de dikke vacht van je Newfoundlander kunt onderhouden en door kunt kammen.

Scheren

In de zomer kan de Newfoundlander het al snel heet hebben. Het is dan misschien heel verleidelijk om de dikke vacht te scheren, maar dit moet je nooit doen. Ook niet wanneer hij veel last heeft van klitten. Door de vacht te scheren, verniel je namelijk de structuur. Hierdoor wordt het een stuk moeilijker om te vacht te onderhouden en is hij ook minder luchtig.

Hierdoor krijgt je Newfoundlander het juist eerder warm dan koel. Daarnaast heeft je hond dan ook kans op huidklachten. Als je erover nadenkt om je Newfoundlander te castreren, houd er dan rekening mee dat dit vaak ook betekent dat de vacht wolliger kan worden en dus ook moeilijker om te onderhouden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!