De Newfoundlander is één van de grootste hondenrassen die er is. Hij is zo groot en hij heeft zo’n dikke vacht dat het soms net een beer lijkt! Maar dan wel een lieve beer, want dit hondenras heeft een heel zachtaardig karakter en zal nooit iemand kwaad doen. Het is niet zo moeilijk om te raden waar dit ras vandaan komt.
De Newfoundlander is namelijk vernoemd naar de plaats waar hij vandaan komt, namelijk Newfoundland. Dit is een eiland in Canada. De Newfoundlander is dus een echt Canadees ras.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!
Canada
De Newfoundlander komt dus uit Canada. Hij komt uit het noorden van Canada, namelijk uit de provincie Newfoundland and Labrador. Tot deze provincie behoort dan weer het eiland Newfoundland, die voor de noordoostkust van Noord-Amerika ligt in de Atlantische Oceaan.
Het eiland Newfoundland heeft een oppervlakte van 108.860 vierkante kilometer en de hoofdstad is St. John’s. De Labrador komt van dezelfde provincie vandaan. Er wordt daarom ook gedacht dat de Newfoundlander en de Labrador ooit dezelfde voorvaderen hadden.
De geschiedenis
Wat de oorsprong van de Newfoundlander precies is, is niet bekend. Er zijn namelijk verschillende theorieën hierover, maar omdat het al zo lang geleden is, is er maar weinig bewijs. Er wordt vermoed dat het ras voort is gekomen uit kruisingen van honden van de oerbewoners van Canada, namelijk de Micmac indianen, en de honden van vissers.
Er waren waarschijnlijk een aantal hondenrassen daar die de Europese zeevaarders en kolonisten mee naar Canada hadden genomen en de honden die geboren waren op Newfoundland mengde zich met deze rassen. Waarschijnlijk behoren ook sleehonden tot de verre voorouders van de Newfoundlander, zoals de honden van de Innu en Inuit. Aan hen heeft dit ras dan ook zijn dikke ondervacht te danken.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Andere theorieën
Een andere theorie over de oorsprong van de Newfoundlander is dat de Pyreneese berghonden die de lokale vissersmannen vergezelden ook familie zijn van de Newfoundlander. Ook wordt gedacht dat John Cabot uit Venetië hun scheepshonden op het eiland aan land hebben gebracht. Zij zijn namelijk degene die het eiland Newfoundland hebben ontdekt in het jaar 1497.
Die honden zouden dan de grondslag hebben gelegd voor de Newfoundlander zoals we hem nu kennen. Deze honden van John Cabot waren de voorouders van de Pyreneese berghond en van de Noord-Spaanse Spaniël.
Een ander land
Er zijn ook theorieën die speculeren dat de Newfoundlander officieel niet uit Canada komt. Een Zwitserse deskundige genaamd Albert Heim heeft namelijk ondervonden dat de schedel van de Newfoundlander heel erg lijkt op de Canis Familiaris Inostranzeur, oftewel de oervader van de Tibetaanse Dog en de Molossus. Dit zijn dogachtigen waar de Mastiff, de Elandhond, de St. Bernard en de Pyreneese Berghond ook toe behoren.
Als dit zo is, dan is het dus onmogelijk dat de Newfoundlander zichzelf op een eiland heeft ontwikkeld en dan moet hij eigenlijk wel van een andere plek komen. Hoe de hond dan precies op Newfoundland is gekomen, is hem onbekend. Het zouden veel verschillende bevolkingsgroepen geweest kunnen zijn.
Newfoundland
Waar de Newfoundlander en zijn voorouders ook precies vandaan komen, het ras is in ieder geval ontstaan in Newfoundland in Canada. Hij werd hier gebruikt als werkhond. Dankzij zijn dikke vacht kan hij tegen zo’n beetje alle weerselementen, ook wanneer het heel erg koud is. Newfoundland is een eiland en de Newfoundlander was dus omringd door water.
Hierdoor houdt hij erg van zwemmen. Sterker nog, hij kan ontzettend goed zwemmen. Om deze reden werd dit ras vroeger dan ook gebruikt als werkhond in het water. Hij hielp bijvoorbeeld vissers met hun werkzaamheden. Hierbij sleepten hij vissersboten en vissersnetten naar de kust toe.
Ook werden ze voor een kar gespannen en hielpen ze om zware ladingen binnen te slepen. De Newfoundlander is een erg grote hond, waardoor hij soms wel onvermoeibaar leek. Zelfs in krachtige stromingen kon hij gewoon werken.
Het uiterlijk
Het uiterlijk van honden kun je vaak linken aan hun origine. Honden zoals de Newfoundlander die veel buiten waren in koude weersomstandigheden, hebben vaak een dikke vacht. Dat is dus ook zo met de Newfoundlander. In het noorden van Canada kan het ontzettend koud zijn, dus het dit ras veel bescherming nodig.
Dankzij zijn dikke vacht kon de Newfoundlander zijn taak als waterhond goed volbrengen. De Newfoundlander heeft een dikke ondervacht en een dikke bovenvacht. Dat is ideaal voor deze hond, vooral omdat hij veel in het koude water te vinden is. Hij moet dan natuurlijk wel warm blijven!
Dankzij zijn vacht kon hij in elke weersomstandigheden werken, ook al lag er veel sneeuw, heerste er een ijzige kou is was er een woeste storm gaande.
Leer alles over jouw lieve Newfoundlander
Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De kleur vacht
Van origine is de Newfoundlander zwart of zwart-wit van kleur. Tegenwoordig zijn er echter ook bruine en grijze Newfoundlanders, maar deze voldoen niet aan het rasstandaard in Canada. Zij gaan echt uit van de originele kleur van de Newfoundlander en die is zwart of zwart-wit. In andere landen zijn de bruine of de grijze Newfoundlanders wel toegestaan. De zwart-witte Newfoundlander is van historische betekenis voor de ras en heeft dan ook bijgedragen aan de ontwikkeling van landseer.
Deze variant van het ras heeft een zwart hoofd en een witte bles die doorloopt tot zijn snuit. Daarnaast heeft hij een zwart zadel, een zwart kruis en een zwart gebied bij het beginpunt van zijn staart. De rest van de vacht is dan wit van kleur en mag niet al te veel vlekken hebben.
Engeland
De Newfoundlander mag dan wel uit Canada komen, Engeland heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van dit ras. Het wordt namelijk gezien als het land dat dit edele hondenras op heeft gericht. Dat komt omdat de eerste rassenstandaard van de Newfoundlander werd vastgelegd in Engeland en hier werd er ook doelgericht met het ras gefokt.
Tegenwoordig wordt het ras zo’n beetje overal ter wereld gefokt en het is een heel populair huisdier bij vele gezinnen.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?
Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!