Home | Het gewicht van de Newfoundlander: hoe zwaar mag ‘ie zijn?

Het gewicht van de Newfoundlander: hoe zwaar mag ‘ie zijn?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Newfoundlander is een prachtig ras. Hij is groot, sterk en een levensechte knuffelbeer. Hij heeft een verleden als werkhond en werkte vooral in het water. Hij hielp namelijk vissers om hun boten en netten uit het water te trekken. Zijn uithoudingsvermogen, weersbestendigheid en kracht zorgden ervoor dat hij dit allemaal zonder problemen kon.

Je begrijpt wel, een hond die zo sterk is zal ook wel erg groot zijn. De Newfoundlander is een ontzettend grote hond en daar hoort natuurlijk ook een flink gewicht bij. Je leest hier alles over het gewicht van de Newfoundlander en hoe je hem op een gezond gewicht houdt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Het gewicht

De Newfoundlander is een groot ras en daar hoort ook een flink gewicht bij. Over het algemeen zijn de reuen wat groter en zwaarder dan de teefjes. De gemiddelde schouderhoogte van de Newfoundlander reu is namelijk zo’n 71 centimeter.

De teef is iets kleiner en heeft een gemiddelde schouderhoogte van 66 centimeter. De reu weegt gemiddeld 68 kilo en het teefje weegt gemiddeld 54 kilo.

Het uiterlijk

De Newfoundlander is zo’n grote hond dat hij soms net op een beer lijkt. Hij is niet alleen groot van formaat, maar ook zwaar gebouwd. Zijn lichaam is langer dan dat hij hoog is, hij is compact en gespierd. Zijn rug is breed en zijn borstkas breed en diep. De kop van de Newfoundlander is massief en hij heeft een duidelijke achterhoofdsknobbel.

Daarnaast heeft de Newfoundlander een ontzettend dikke vacht. Hij heeft een dikke ondervacht en een dikke bovenvacht. Dit draagt ook wel bij aan het gewicht van de hond.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Newfoundlander (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Overgewicht

Net als iedereen kan de Newfoundlander wel eens last hebben van overgewicht. Het is echter belangrijk dat je dit probeert te voorkomen, want het is absoluut niet gezond voor de hond. Deze extra kilo’s zorgen er namelijk voor dat de gewrichten overbelast worden. Een Newfoundlander heeft al snel last van een heupdysplasie en overgewicht is hier dan ook absoluut niet goed voor.

Het beste is om je hond regelmatig te wegen om te checken wat zijn gewicht is. De vacht van de Newfoundlander is namelijk zo dik, dat het lastig is om te zien of hij overgewicht heeft of niet. Vaak denk je dat het gewoon vacht is wat je ziet en heb je niet in de gaten dat je Newfoundlander te zwaar is.

Beweging

De Newfoundlander heeft best wel wat beweging nodig om in conditie te blijven. Let er wel op dat je het rustig aan doet wanneer hij nog een puppy is, want zijn gewrichten mogen niet overbelast worden. Helaas is de Newfoundlander iets te zwaar gebouwd voor veel sporten.

Dingen die je met je Newfoundlander kunt doen zodat hij in beweging blijft en dus op gewicht blijft, is een lang stuk wandelen, speuren of door hem naar doggydance te brengen. Het is jouw taak als baasje zijnde dat je ervoor zorgt dat jouw Newfoundlander genoeg beweging krijgt en dus dat hij op gezond gewicht blijft.

Als hij niet wordt gestimuleerd om te bewegen, dan zal hij dit ook niet altijd uit zichzelf doen. Bovendien houden honden ervan om te eten en zal ook niet zijn brokken laten liggen omdat hij wat overgewicht heeft.

Zwemmen

Zwemmen mag absoluut niet ontbreken in het lijstje met geschikte activiteiten voor de Newfoundlander. Het is namelijk een echte waterrat en is dol op zwemmen.

Dat is altijd al zo geweest. Vroeger werd hij namelijk gebruikt als werkhond in het water. Dit is hij niet verleerd en vindt hij dus nog steeds erg leuk om te doen. Sterker nog, hij heeft zwemvliezen tussen zijn tenen! Wanneer jullie een ronde aan het wandelen zijn, zul je er dan ook rekening mee moeten houden dat hij zomaar ineens het water in kan springen.

Dat is op zich niet erg, want zwemmen of apporteren vanuit het water is een hele goede manier om in conditie te blijven voor de Newfoundlander. Zwemmen is goed voor de opbouw van de spieren en het belast zijn gewrichten niet te erg.

Voeding

Een ander belangrijk aspect van het op gewicht houden van je Newfoundlander is natuurlijk voeding. Als baasje zijnde geef je je hond elke dag te eten, dus je hebt ook in de hand hoe veel hij eet. Wanneer je merkt dat je Newfoundlander te zwaar wordt, kun je hem simpelweg wat minder eten geven. Ook de kwaliteit van het voer bepaalt veel.

Goedkoper voedsel is meestal ook slechter van kwaliteit. Duurder voedsel is vaak ook een stuk gezonder. Als je niet zeker weet welk voer je moet kopen voor je Newfoundlander, kun je dit altijd navragen bij een fokker of bij de dierenarts. Een andere optie is om elke dag het voer van je hond af te wegen zodat je zeker weet dat hij niet te veel eet.

Leer alles over hoe je jouw Newfoundlander gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Newfoundlander zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Snoepjes

Natuurlijk mag je je Newfoundlander af en toe wel wat snoepjes geven, maar let er op dat dit niet te veel wordt. Wanneer je Newfoundlander nog een puppy is en je bent bezig met de training, dan hoef je hem echt niet elke keer een snoepje te geven als beloning wanneer hij iets goed doet. Het is ook mogelijk om hem een knuffel of een aai te geven.

Er zijn ook gezonde snoepjes die je kunt kopen. Deze zijn niet een vervanging of aanvulling van een maaltijd en zijn dus nog altijd extra, maar een gezond snoepje is natuurlijk beter voor je hond dan eentje waar veel vetten in zitten.

Waarom is overgewicht slecht?

Net als bij een mens is het bij een Newfoundlander ook slecht voor hem wanneer hij last heeft van overgewicht. Hierdoor wordt hij namelijk slomer, waardoor hij ook minder gaat bewegen. Dat is niet goed voor zijn gezondheid en zijn conditie.

Bovendien heeft hij meer kans op vervelende ziektes en aandoeningen wanneer hij last heeft van overgewicht. Zo kan een Newfoundlander snel last krijgen van een heupdysplasie, maar honden kunnen ook last krijgen van artrose of suikerziekte.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!