Home | Alles over de Newfoundlander in het grijs (uitgebreid artikel)

Alles over de Newfoundlander in het grijs (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Newfoundlander is een hele grote en stevige hond. Dankzij hun zware bouw, hun vierkante kop en hun grote lichaam kunnen ze erg intimiderend overkomen. Dit ras heeft dan ook wel wat weg van een beer. Het is dan wel een beer van een hond, maar hij zal je nooit kwaad doen.

Het is namelijk een hele lieve en zachtaardige hond. Deze hond werd vroeger vooral gebruikt als reddingshond, maar tegenwoordig is het gewoon een gezelschapshond. Hij kan verschillende kleuren hebben, waarvan grijs er eentje is. Je leest hier alles over de grijze Newfoundlander.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Verschillende kleuren

Laten we beginnen met alle kleuren die de vacht van de Newfoundlander allemaal kan hebben. Het zijn er namelijk niet heel veel, vooral niet wanneer je dit vergelijkt met andere hondenrassen. De Newfoundlander is zwart, bruin, zwart-wit of grijs. Volgens de FCI zijn echter niet al deze kleuren toegestaan.

Zij keuren de grijze Newfoundlander namelijk niet goed. Volgens hen is dus alleen maar een zwarte, een bruine of een zwart-witte vacht goed. Zwart is de originele kleur van de Newfoundlander. De zwarte en de zwart-witte Newfoundlander zijn dan ook de enige variaties van het ras die goed worden gekeurd in Canada, het geboorteland van de Newfoundlander.

Wanneer de Newfoundlander een zwart-witte vacht heeft, heeft hij een zwarte kop en een witte bles die doorloopt tot op zijn neus. Daarnaast heeft hij een zwart zadel, een zwart kruis en is de bovenkant van zijn staart ook zwart. De rest van de vacht is dan wit van kleur. Er mogen zo min mogelijk vlekjes in deze witte kleur zitten.

De zwarte en de bruine Newfoundlander kunnen helemaal egaal van kleur zijn, maar ze kunnen ook witte aftekeningen hebben. Die aftekeningen zitten dan op het puntje van de staart, de tenen en de borst.

De ogen van de Newfoundlander zijn donkerbruin van kleur. Wanneer de hond een bruine vacht heeft, zijn de ogen juist weer wat lichter van kleur. De neus hangt ook af van de vacht van de hond. Wanneer de Newfoundlander een zwarte vacht heeft, heeft hij ook een zwarte neus. Ook bij een zwart-witte Newfoundlander is de neus zwart van kleur. Als hij een bruine vacht heeft, is de neus weer bruin. Een grijze Newfoundlander heeft dus ook een grijze neus.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De grijze Newfoundlander

Naast de bruine, zwarte en zwart-witte Newfoundlander heb je dus ook de grijze Newfoundlander. Deze zie je maar heel weinig. Dat komt voornamelijk omdat hij op veel plekken niet goed wordt gekeurd. Hij voldoet dan namelijk niet aan het rasstandaard, omdat volgens het rasstandaard de Newfoundlander zwart, zwart-wit of bruin van kleur moet zijn. Wanneer de vacht van de Newfoundlander dus niet één van deze kleuren is, wordt de hond als ‘fout’ gezien. Dit wordt ook wel een miskleur genoemd.

Dat betekent overigens niet dat dit een lelijke hond is, want ook de grijze Newfoundlander is een prachtige hond om te zien. Eén van de weinige plekken waar de grijze Newfoundlander toe is gestaan, is Amerika. Ook hier komt deze kleur echter niet heel vaak voor.

Waar vind je een grijze Newfoundlander?

Zoals hierboven dus vernoemd wordt, is Amerika zo’n beetje het enige land waar de grijze Newfoundlander toe is gestaan. Als je er dus echt heel graag eentje wil, heb je daar het meeste kans. Echter is het in een groot land als in Amerika wel zoeken naar een speld in de hooiberg. Bovendien is het natuurlijk helemaal niet fijn voor de hond om hem op het vliegtuig te zetten en naar Nederland te halen. Soms heb je in Nederland ook wel een grijze Newfoundlander, maar deze zijn moeilijk aan te komen.

Bij erkende fokkers maak je weinig kans. Als er hier een grijze Newfoundlander wordt geboren, dan is het een foutje. Waarschijnlijk maak je meer kans bij fokkers die niet in staan geschreven bij een rasvereniging.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de vacht

De dikke vacht van de Newfoundlander heeft veel verzorging nodig, ongeacht welke kleur hij precies heeft. Dit ras heeft namelijk een dubbele vacht. De ondervacht is dik en redelijk kort, terwijl de bovenvacht wat langer is. Het is het beste om de vacht van de Newfoundlander elke dag even door te borstelen. Daarnaast moet je ook elke week de vacht kammen. Je begint hierbij onder bij de poten en werkt zo langzaam naar boven toe totdat je de hele vacht gekamd hebt.

Door de vacht te borstelen en te kammen, zorg je ervoor dat er geen klitten ontstaan. Daarnaast komt er op deze manier ook wat lucht in de vacht, waardoor deze niet gaat broeien en stinken. Een andere goede manier om wat meer lucht in de vacht van de Newfoundlander te krijgen, is door deze elke week door te blazen met een sterke föhn of een waterblazer.

Zo zorg je er ook nog voor dat al het vocht en vuil uit de vacht raakt. Soms zijn de haren zo lang dat ze onder de voetzolen komen of boven de tenen uitsteken. In zulke gevallen kun je de haren wegknippen.

De rui

Wanneer je Newfoundlander in de rui is, zul je zien dat hij ontzettend veel haar verliest. Het kan dan ook een uitdaging zijn om de vacht goed te verzorgen. Het beste kun je op dit moment een harkje gebruiken zodat je in een keer grote hoeveelheden van de losse ondervacht weg kunt halen. Het slimste is natuurlijk om dit buiten te doen zodat de haren niet in je huis terechtkomen.

Let er wel op dat je dit harkje alleen maar gebruikt tijdens de rui, anders kun je de vacht beschadigen. Ook kun je de haren dan juist lostrekken waardoor je het ruipatroon weer verstoort.

Scheren

Hoe warm je ook denkt dat je Newfoundlander het heeft, je mag zijn vacht nooit scheren. Hierdoor kun je namelijk de structuur van de vacht vernielen, waardoor je hond het alleen maar warmer krijgt. Ook kan je Newfoundlander hierdoor kans krijgen op huidklachten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!