Inhoudsopgave
De Newfoundlander lijkt dankzij zijn grote lichaam en dikke vacht net op een beer. Het is dan echter wel een knuffelbeer, want dankzij het zachtaardige karakter van deze hond zal hij nooit iemand kwaad doen. Deze hond vindt het heerlijk om te zwemmen. Vroeger werd hij dan ook voornamelijk gebruikt als scheepshond of als reddingshond.
Hij kon niet alleen mensen naar de kust brengen, maar ook kleine schepen voort trekken. De Newfoundlander is zeer geschikt voor een baasje die hem vriendelijk, maar ook op een consequente manier opvoedt. Je leest hier alles over het karakter van de Newfoundlander.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!
De geschiedenis
Als je meer wil leren over het karakter van de Newfoundlander, dan is het belangrijk dat je eerst wat meer weet over de geschiedenis. Op deze manier kom je namelijk ook een hoop te weten over het ras en het karakter van de hond. De Newfoundlander komt uit Canada, van het eiland Newfoundland om nog specifieker te zijn. Dankzij hun grootte, hun kracht en het feit dat ze ontzettend van water houden, hielpen ze vroeger de vissers en zeevaarder uit Newfoundland met hun dagelijkse werkzaamheden.
Dankzij de dikke vacht van deze hond hebben ze het nooit koud, zelfs niet wanneer er een flinke storm heerst of wanneer er sneeuw ligt. Als waterhond worden ze voor een kar gespannen die ze vervolgens de haven binnen sleepte. Ook sleepten ze vissersboten en netten naar de kust. Dankzij hun tomeloze inzet werd de Newfoundlander ook in andere landen bekend als een echte werkhond.
Een reddingshond
Na een tijdje ging de Newfoundlander ook naar andere landen toe. Overal hoorde men namelijk de heroïsche verhalen over deze reddingshond die het leven van vele zeevaarders gered zou hebben. Zo werd hij ook erg populair in Frankrijk en Engeland.
Een tijd lang was het zelfs langs de kust van Groot-Brittannië verplicht om twee Newfoundlanders als onderdeel van de uitrusting op de reddingsposten te hebben. De hond had dan als taak om met een lijn naar het schip of naar de kust te zwemmen zodat de boot binnen kon worden gehaald.
Let op: Het karakter van jouw Newfoundlander (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het karakter van de Newfoundlander
De Newfoundlander is dus altijd gebruikt als werkhond en dat zie je vandaag de dag nog steeds terug in zijn karakter. Het is namelijk totaal geen agressieve hond. Dat wil je nog wel eens merken bij honden die vroeger gebruikt zijn als vechthond als als waakhond, maar bij dit ras is dat niet aan de orde.
Sterker nog, het is een hele zachtmoedige hond die heel vriendelijk en volgzaam is. Hij is wel erg gehecht aan zijn gezin en als het nodig is, dan zal hij hen ook zeker beschermen. Over het algemeen blaffen ze echter heel weinig en zullen ze hun stem alleen maar laten horen wanneer daar ook echt reden toe is. Hij maakt zich dan ook niet snel onnodig druk. Een werkhond wil graag zijn baasje tevreden stellen en dat wil de Newfoundlander dus ook.
Alleen zijn
Honden houden er niet van om veel alleen te zijn. Vaak kunnen ze hier ook heel slecht tegen. De Newfoundlander kan op zich prima een aantal uur alleen zijn, maar je moet dit dan wel meteen vanaf zijn jonge jaren aanleren. Bovendien is het erg belangrijk dat hij daarnaast ook genoeg beweging krijgt.
Hij vindt het fijn om buiten te zijn en zal het eerder te warm dan te koud hebben, ook wanneer het buiten koud is en regent. Het is echter geen geschikte kennelhond, want hij vindt het veel te zijn om veel contact te hebben met zijn gezin.
Een allemansvriend
De Newfoundlander kan met iedereen goed overweg. Naar onbekende mensen is hij doorgaans ook erg vriendelijk. Ook naar andere honden is hij tolerant en sociaal. Zelfs met katten kan hij goed overweg! Deze hond heeft geen jachtinstinct waardoor hij ook prima met andere kleine huisdieren overweg kan.
Het is wel belangrijk dat de Newfoundlander goed gesocialiseerd wordt wanneer hij nog jong is. Op deze manier kan hij namelijk zo goed mogelijk met anderen overweg. Wanneer hij te veel uit wordt gedaagd, bijvoorbeeld door een andere hond, zal hij echter niet over zich heen laten lopen. Hij kan dan zijn gewicht in de strijd gooien en hij is hierbij sneller dan dat je zou denken.
Met kinderen kan de Newfoundlander ook goed overweg. Over het algemeen is hij heel geduldig en verdraagzaam met ze. Zorg er wel voor dat je je kind leert om op een respectvolle manier met de hond om te gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat de Newfoundlander gebruikt wordt als klimtoestel.
Bovendien is het nooit verstandig om kinderen en honden alleen te laten. Wanneer kinderen onverwachte bewegingen maken, weet je namelijk nooit hoe de hond kan reageren.
Leer alles over het karakter van jouw Newfoundlander
Wil je alles weten over het karakter van jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De jonge jaren
De Newfoundlander is een erg slimme hond die rustig en zelfverzekerd is. Hij kan echter wel onstuimig worden wanneer hij enthousiast wordt. Zeker in zijn jonge jaren wil dit wel eens voorkomen. Tijdens zijn puberteit kan hij ook eigenwijs zijn. Het is op zulke momenten belangrijk dat je consequent bent en duidelijk de regels blijft handhaven.
Op deze manier blijf je namelijk de leiding houden en dat is belangrijk bij een grote hond als de Newfoundlander.
De opvoeding
Bij een grote en zware hond als de Newfoundlander is het extra belangrijk dat je van pup af aan duidelijke regels opstelt en hier ook consequent mee omgaat. Houd er rekening mee dat het uiteindelijk een hele grote hond wordt. Als hij bijvoorbeeld als puppy zijnde tegen iemand opspringt is het misschien nog niet zo erg, maar wanneer hij groot is kan dat wel zijn.
Sta dus geen dingen toe die hij ook niet mag doen als hij eenmaal groot is. Een Newfoundlander vindt het heerlijk om te zwemmen en zal tijdens een wandeling dan ook graag het water in gaan. Je kunt hem het beste in zijn jonge jaren aanleren om jou om toestemming te vragen voordat hij het water in springt.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?
Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!