Home | Alles over de Newfoundlander korthaar (uitgebreid artikel)

Alles over de Newfoundlander korthaar (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Newfoundlander is een hondenras dat om verschillende dingen bekend staat. Hij staat bijvoorbeeld bekend om zijn grote verschijning. Een hond van dit ras kan meer dan 70 centimeter groot worden en daarmee is het een van de grootste hondenrassen die we kennen. Daarnaast staat hij bekend om zijn zwemkunsten.

Het is namelijk een echte waterrat en hij vindt het heerlijk om te zwemmen. Hij heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen! Verder kun je de Newfoundlander ook nog herkennen aan zijn vacht. Hij heeft namelijk een ontzettend dikke ondervacht en bovenvacht zodat hij het nooit koud krijgt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

De geschiedenis

De Newfoundlander komt van het gelijknamige eiland in Canada, Newfoundland. Rond het jaar 1880 spraken ontdekkingsreizigers en vissers in de havens van Newfoundland over de werkhonden. Er waren twee verschillende soorten: een grote hond met heel lang haar en een hond die iets kleiner was en hele korte haren had.

De grote hond werd de Greater Newfoundland genoemd en de kleine hond werd de Lesser Newfoundland genoemd. Allebei de honden werden gebruikt als werkhonden in de haven. Zo moesten ze visnetten of kleine vissersboten naar de kust trekken. Het ras bleef zich ontwikkelen, totdat het bijna uitstierf dankzij de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag kennen we maar één soort Newfoundlander, namelijk die met lange haren. Je ziet geen Newfoundlander met korte haren meer.

De vacht van de Newfoundlander

De Newfoundlander heeft dus een lange en dikke vacht. Omdat dit ras uit het noorden van Canada komt waar het heel koud is, had de Newfoundlander natuurlijk wel een goede jas nodig om hem warm te houden. Vooral omdat hij werd gebruikt als werkhond in het water, is een dikke vacht geen overbodige luxe.

De vacht van de Newfoundlander bestaat uit een ondervacht en bovenvacht en is helemaal waterafstotend. De ondervacht is dicht en zacht, terwijl de bovenvacht wat langer is. Er zijn echter wel een paar plekjes op het lichaam waar de vacht wat korter is. Dit is namelijk op de kop, de oren en op de snuit. Op de achterkant van de poten en op de staart zijn de haren juist wat langer.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De vacht scheren

In de zomer kan de Newfoundlander het al snel warm hebben. Dat is natuurlijk ook niet zo gek dankzij zijn dikke vacht. Het kan dan verleidelijk zijn om zijn vacht te scheren of te knippen, maar het is heel belangrijk dat je dat niet doet. Hiermee kun je namelijk de huid van de hond beschadigen.

Bovendien wordt de vacht hier een stuk minder luchtig door, waardoor je Newfoundlander het juist eerder te warm zal hebben dan dat hij lekker af zal koelen. Bovendien kun je haren lostrekken tijdens het scheren waardoor je het ruipatroon verstoort. Je hond kan ook huidklachten krijgen wanneer je hem scheert. Houd er rekening mee dat de vacht van de Newfoundlander wat moeilijker te onderhouden en wolliger kan zijn wanneer hij gecastreerd is.

Wel zou je eventueel in de zomer je hond naar een trimsalon kunnen brengen. Zij kunnen je dan het beste advies geven over wat je kunt doen met de vacht van je hond en hoe je je Newfoundlander zo koel mogelijk kunt houden in de zomer. Wanneer er haren onder de voetzolen van de hond komen of wanneer het boven tussen de tenen uitsteekt, kun je dit wel even wegknippen.

De verzorging van de vacht

De vacht van de Newfoundlander heeft veel verzorging nodig. Hij moet elke dag door geborsteld worden. Op deze manier kun je voorkomen dat er klitten in de vacht ontstaan waar je hond last van kan krijgen. Daarnaast moet je de vacht ook wekelijks kammen. Je kunt dan het beste onderaan bij de poten beginnen en langzaam aan, laagje voor laagje, naar boven werken.

Zo ga je dan door totdat je de gehele vacht hebt gekamd. Er zijn een aantal plekjes waar je heel goed op moet letten omdat deze snel gaan klitten. Dit is vooral achter de oren en onder de oksels.

Blazen

Een andere manier om de vacht van de Newfoundlander te verzorgen, is door deze elke week even door te blazen. Dit kan met een sterke föhn of met een waterblazer. De Newfoundlander heeft een hele dikke vacht die kan gaan broeien en stinken wanneer hij niet goed schoon wordt gehouden. Dat is niet fijn voor de hond en ook niet voor jou.

Met zo’n waterblazer of een föhn kun je het water en vuil uit de vacht blazen, waardoor hij ook goed schoon blijft.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De rui

Een hond als de Newfoundlander is natuurlijk ook regelmatig in de rui. Op zulke momenten kan hij wel wat extra verzorging gebruiken dankzij zijn dikke vacht. Je kunt een harkje gebruiken om de losse ondervacht van de hond te verwijderen. Dit harkje kun je echter niet gebruiken wanneer je hond niet in de rui is.

Op die manier kun je namelijk niet alleen zijn vacht beschadigen, maar je kunt ook haren lostrekken waardoor je het ruipatroon verstoort.

De Newfoundlander met korte haren

Een Newfoundlander met korte haren zul je dus niet zo snel vinden, maar je zou wel nog altijd voor een kruising kunnen kiezen. In dit geval heb je dus een hond waarvan één van de ouders een Newfoundlander is en de andere is een hond van een ander ras. Deze kruising heeft dan zowel de karakteristieke als de uiterlijke kenmerken van allebei de honden.

Wanneer je de Newfoundlander kruist met een hond die hele korte haren heeft, zou het dus kunnen zijn dat je een hond krijgt die heel erg op de Newfoundlander lijkt, maar die dan korte haren heeft. Het nadeel van een kruising is echter dat je nooit helemaal zeker weet hoe deze eruit komt te zien.

Je weet namelijk niet van tevoren of hij meer op zijn vader of op zijn moeder lijkt. Soms lijkt het dus op een Newfoundlander met korte haren, maar hij kan ook gewoon lange haren hebben.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!