Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Newfoundlander

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Newfoundlander

⏱ Leestijd: 4 minuten

Van je lieve Newfoundlander wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Het is niet zomaar een huisdier dat je even hebt, maar echt een onderdeel van het gezin en je beste vriend. Er gaat dan ook niets boven de band tussen een hond en zijn baasje.

Het is dan ook logisch dat je er alles voor doet om ervoor te zorgen dat je Newfoundlander een lang en gelukkig leven leidt. Hier lees je hoe oud de Newfoundlander gemiddeld wordt en wat je allemaal kunt doen om hem zo oud mogelijk te laten worden zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

De gemiddelde leeftijd

Een Newfoundlander wordt gemiddeld zo’n tien jaar oud. Natuurlijk kun je van tevoren niet bepalen hoe oud je hond precies wordt. Niet elke hond van dit ras wordt namelijk tien jaar oud. Al zorg je nog zo goed voor je Newfoundlander, hij kan last krijgen van een ziekte of hij kan simpelweg een ongeluk krijgen lang voordat hij de tien jaar kan bereiken.

Zulke dingen kun je nou eenmaal niet altijd voorkomen. Grote honden zoals de Newfoundlander worden over het algemeen wat minder oud dan kleinere honden. Dat is dus iets om over na te denken wanneer je overweegt om een Newfoundlander aan te schaffen.

Een Newfoundlander fokken

Een Newfoundlander is erg gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen. Om deze reden zitten er dan ook strenge regels verbonden aan het fokken van Newfoundlanders. Zo mag er nooit gefokt worden met een hond die ziek is, want dan is de kans groot dat de puppy’s later ook last gaan krijgen van deze aandoening.

Met name de Newfoundlander kan snel last krijgen van een heupdysplasie. Dit is een afwijkende ontwikkeling in het heupgewricht waar grote honden wel vaker last van hebben. Daarnaast kan de Newfoundlander ook snel last krijgen van aorta stenose. Dat is een versmalling van de lichaamsslagader, oftewel de aorta, waardoor het bloed niet zo makkelijk van het hart naar de aorta kan stromen. Tot slot heeft dit ras ook snel last van dilaterende cardiomyopathie.

Dit is een hartaandoening waarbij de spier niet meer genoeg kracht heeft om samen te trekken, waardoor de hartspier verslapt en de hartkamers verwijd raken.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Newfoundlander (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Grote honden

Zoals hierboven al even benoemd wordt, blijven grote honden over het algemeen wat minder lang leven dan een kleine hond. Een Newfoundlander wordt bijvoorbeeld zo’n tien jaar oud terwijl een kleine Chihuahua met gemak vijftien jaar oud wordt. Er is veel onderzoek gedaan naar waarom dat precies is. Het lijkt erop dat het volwassen leven van een grote hond over het algemeen een hoger tempo heeft dan het volwassen leven van een kleine hond.

Dat houdt in dat grote honden gemiddeld dus ook sneller ouder worden dan kleine honden. Het is echter niet helemaal duidelijk wat er precies in het lichaam versneld oud wordt en hoe dat dan komt.

Zo wordt je Newfoundlander zo oud mogelijk

Er is dus niet iets kunt doen waarmee je kunt verzekeren dat je Newfoundlander tien jaar of nog ouder wordt. Je kunt namelijk niet altijd voorkomen dat hij last krijgt van een bepaalde ziekte of aandoening. Vooral bij de Newfoundlander is dat erg lastig, omdat hij nou eenmaal erg gevoelig is voor bepaalde aandoeningen.

Wel zijn er bepaalde dingen die je kunt doen die goed zijn voor zijn gezondheid of dingen die je juist kunt laten omdat ze slecht zijn voor zijn gezondheid. Het is namelijk belangrijk dat je hond in topconditie is en dat hij zo gezond mogelijk is als je graag wil dat hij zo oud mogelijk wordt.

Voedsel

Ten eerste is het belangrijk dat je je Newfoundlander niet te veel eten geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat honden die een kwart minder aten dan andere honden iets langer leven. Voor dit onderzoek zijn verschillende honden met elkaar vergeleken en kreeg de helft dus elke dag een kwart minder eten. Gemiddeld leefden deze honden twee jaar langer dan de honden die meer eten kregen. Bovendien heeft de Newfoundlander redelijk wat beweging nodig omdat hij anders al snel aan kan komen in gewicht.

De Newfoundlander heeft natuurlijk een hele dikke vacht, waardoor het het beste is wanneer je de hond op een weegschaal zet. Het is soms namelijk moeilijk te zien of hij zwaar is of dat hij gewoon een hele dikke vacht heeft.

Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je je Newfoundlander gezond eten geeft. Goedkoop voer is niet altijd het beste, dus je moet goed naar de ingrediënten kijken. Deze moeten voedzaam en van goede kwaliteit zijn als je wil dat je hond gezond blijft. Naar alle waarschijnlijkheid zal je Newfoundlander heel graag je bord af willen likken wanneer je klaar bent met eten.

Hoe graag je hem dit ook zou willen laten doen, het is absoluut niet goed voor zijn gezondheid. Voedsel voor mensen bevat namelijk veel te veel vetten en calorieën voor honden. Verder is er ook nog eten dat giftig of heel slecht is voor de Newfoundlander, zoals chocolade, ui, avocado, gedroogd fruit of voedsel met suiker of zout.

Leer alles over hoe je jouw Newfoundlander gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Newfoundlander zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Beweging

Regelmatig bewegen is erg belangrijk, ook voor de Newfoundlander. Het is niet een hond die heel actief is, maar hij vindt het wel fijn om een lange wandeling te maken. Dankzij zijn grootte is de Newfoundlander lang niet voor alle sporten geschikt. Je kunt hem dus beter niet al te veel laten rennen. Waar dit ras echter wel van houdt en wat ook heel goed voor hem is, is zwemmen.

Dit belast zijn gewrichten namelijk niet te erg, wat veel andere vormen van beweging wel doet. Je kunt dus het beste je hond regelmatig laten zwemmen, maar jullie kunnen ook elke dag een lange wandeling samen maken.

De dierenarts

Als je graag wil dat je Newfoundlander zo oud mogelijk wordt, is het verstandig om regelmatig naar de dierenarts te gaan zodat hij gecheckt kan worden op zijn gezondheid. Wanneer er iets aan de hand is, zal hij het namelijk meteen in de gaten hebben en kan het probleem ook meteen aangepakt worden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!