Inhoudsopgave
De Leonberger en de Newfoundlander worden wel eens met elkaar gekruist en deze mix is een hele krachtige. Het zijn namelijk twee ontzettend grote honden, dus je weet al vrij zeker dat de kruising tussen deze twee rassen ook heel groot gaat zijn. Lijkt hij echter meer op zijn Newfoundlander ouder, of toch op zijn Leonberger ouder?
Dit is van tevoren lastig om te zeggen, maar hieronder lees je alles over deze bijzondere kruising.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!
De Newfoundlander
De Newfoundlander is een hond die ook wel de Newfy wordt genoemd. Hij komt uit Canada en werd wereldwijd bekend als een hond die hard werkt. Het is een echte waterrat en hielp dan ook vooral mee in het water en aan de kust. Tegenwoordig wordt hij echter niet meer zoveel gebruikt om te werken, maar is het een echte gezelschapshond.
Hij vindt het heerlijk om met zijn gezin tijd door te brengen. Daarnaast vindt hij het ook nog altijd heel erg leuk om te zwemmen. Gemiddeld wordt dit ras zo’n tien jaar oud.
De Leonberger
De Leonberger is een echte leeuwachtige hond. Hij is namelijk groot, heeft echte manen zoals een leeuw en heeft een bruine kleur. Het gaat rond dat keizerin Sissi ook een Leonberger heeft gehad. Hij staat niet alleen bekend om zijn grote lichaam, maar ook om zijn zelfbewuste gelatenheid en zijn zacht karakter.
Het is een hond met een hele dikke vacht en een dikke huid. Hij kan namelijk heel goed overweg met kleine kinderen. Zelfs wanneer ze in zijn oor staan te schreeuwen, geeft hij geen kik. Hij is gemiddeld zo’n 80 centimeter groot en hij weegt ongeveer 75 kilo. Een vrouwtje is echter wel iets kleiner, maar nog altijd een grote hond.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Newfoundlander (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De geschiedenis
Kruisingen zijn over het algemeen nog niet zo oud. Sommige bestaan nog maar zo’n twintig jaar. Ook over de kruising tussen de Newfoundlander en de Leonberger is nog neit heel veel bekend. De Newfoundlander staat bekend om zijn werkzaamheden als waterhond. Hij komt uit Canada en werd hier veel gebruikt als werkhond in het water.
Zo moest hij de vissers en de zeevaart lieden ondersteunen bij hun werkzaamheden. De Leonberger is van origine een werkhond op de boerderij. Het was natuurlijk een grote hond, dus hij werd vooral gebruikt om karren en wagens vooruit te trekken.
De persoonlijkheid
De kruising tussen de Newfoundlander en de Leonberger is erg actief en sterk. Dat heeft hij van zijn ouders geërfd. Deze kruising vindt het heerlijk om hard te werken en om veel te bewegen. Hij kan goed overweg met andere huisdieren wanneer hij goed gesocialiseerd is. Daarnaast is het ook een zelfstandige hond.
Wanneer het heel druk of lawaaierig in huis is, kan deze hond wel eens even een stil plekje opzoeken om tot rust te komen. Zoals andere honden, luistert deze kruising het beste wanneer je hem beloont bij goed gedrag. Het is dan ook een hele aanhankelijke hond en vindt het heerlijk om veel tijd door te brengen met het baasje.
Zorg ervoor dat de hond niet te veel alleen thuis is, want dat vindt hij niet fijn. Hij wil juist zoveel mogelijk tijd met het gezin doorbrengen.
De gezondheid
Net als alle andere rashonden, heeft deze hond ook het risico op een aantal ziektes en erfelijke aandoeningen. Gelukkig is dit met een kruising al een stuk minder dan met een pure rashond, maar helaas moet de Leonberger Newfoundlander kruising er ook aan geloven. Aandoeningen waar hij snel last van kan krijgen, is een elleboogdysplasie, een heupdysplasie en hartaandoeningen. Dit zijn namelijk aandoeningen die ook vaak voorkomen bij zowel de Newfoundlander als de Leonberger.
Wanneer je een rashond kruist met een andere rashond die niet last heeft van dezelfde aandoeningen, is de kans kleiner dat de puppy deze aandoeningen krijgt. Wanneer je twee grote honden zoals de Newfoundlander en de Leonberger, die allebei last hebben van dezelfde klachten, met elkaar kruist zul je zien dat de puppy’s eerder last krijgen van dezelfde aandoeningen en ziektes.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Newfoundlander
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De verzorging
Zowel de Newfoundlander als de Leonberger hebben een lange vacht en deze kruising heeft dat dus ook. Dat betekent dat de hond vrij veel verzorging nodig heeft. Deze vacht moet namelijk goed bijgehouden worden en moet meerdere keren per week geborsteld worden.
Ook kun je het beste maar investeren in een goede stofzuiger, want de haren van je hond zul je al snel overal in huis tegenkomen. Het beste kun je af en toe de hond in bad doen zodat hij lekker fris blijft ruiken.
Zo’n dikke vacht moet namelijk wel goed schoongemaakt worden om te voorkomen dat hij gaat broeien en stinken. Een andere optie is om de vacht elke week goed door te blazen met een waterblazer of een sterke föhn. Hiermee zorg je er namelijk voor dat er wat lucht in de vacht komt, waardoor hij niet zo snel gaat broeien en stinken.
uitgelichte afbee
Beweging
Een grote hond als de kruising tussen de Newfoundlander en de Leonberger heeft veel beweging nodig. Je kunt dan ook het beste flinke wandelingen met ze maken zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Wanneer hij namelijk niet genoeg beweging krijgt, kan hij zich gaan vervelen en dan kan hij vervelend gedrag laten zien. Dit is niet om te pesten, maar simpelweg omdat hij zich verveelt. Je kunt ook met de hond gaan zwemmen, want dat zal hij ook heerlijk vinden.
De training
De kruising tussen de Leonberger en de Newfoundlander is erg slim en daardoor redelijk gemakkelijk te trainen. Maar, vergis je niet: bij deze hond moet je heel duidelijk laten merken dat jij de baas bent. Zo eenvoudig is het dus nog niet! De hond zal namelijk het plaatsje van de alfa persoon in willen nemen en dat is niet de bedoeling.
Zorg dus dat je consequent bent in je opvoeding en dat je Newfoundlander en Leonberger kruising meteen weet dat jij de baas bent.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?
Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!