Home | Alles over de witte Newfoundlander (uitgebreid artikel)

Alles over de witte Newfoundlander (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Newfoundlander is zo sterk als een beer en hij zwemt als een vis. Hij heeft dan ook een verleden als werkhond en werd vooral in het water gebruikt. Hij hielp vissers om hun netten en hun boten uit het water te trekken. Dit hondenras heeft dan ook ontzettend veel kracht en uithoudingsvermogen.

Dankzij zijn dikke vacht is hij tegen alle weerselementen opgewassen en die passie om te zwemmen heeft hij vandaag de dag nog steeds. De Newfoundlander komt in verschillende kleuren voor, namelijk zwart, bruin, grijs en zwart-wit.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Verschillende kleuren

Er zijn verschillende kleuren die de vacht van de Newfoundlander kan hebben. Vergeleken met andere hondenrassen zijn het er niet zoveel. De Newfoundlander kan namelijk maar vier verschillende soorten vacht hebben: een grijze, een bruine, een zwarte of een zwart-witte. De grijze vacht komt echter niet zo vaak voor.

De kleuren die het meest voorkomen, zijn bruin, zwart en zwart-wit. Bij de zwart-witte vacht zitten natuurlijk de kleuren zwart en wit in de vacht, maar ook bij de zwarte en bruine vacht kan er wit in de vacht voorkomen. Hoe dat allemaal precies zit, lees je hier onder.

Een zwart-witte vacht

Een Newfoundlander met een zwarte-witte vacht heeft natuurlijk deze twee kleuren in zijn vacht. Deze variatie is van historische betekenis voor dit ras. Het patroon is altijd ongeveer hetzelfde. Het is gewenst dat de hond een zwarte kop heeft en een witte bles. Het liefste loopt deze bles door tot op de snuit van de hond.

Daarnaast heeft hij een zwart zadel met gelijke aftekeningen, een zwart kruis en het bovenste deel van de staart moet ook zwart van kleur zijn. De rest van de vacht is dan wit van kleur. Het is het beste als deze zo wit mogelijk is en dat er dus zo weinig mogelijk vlekken te zien zijn.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een zwarte vacht

Wanneer de Newfoundlander een zwarte vacht heeft, kan deze er toch nog altijd iets anders uit zien. Zwart is de traditionele kleur van de Newfoundlander. Het is de bedoeling dat deze kleur zoveel mogelijk egaal is, maar een lichte zweem van bruin is ook toegestaan. Verder mag de zwarte Newfoundlander ook wel wat witte aftekeningen hebben.

Deze mogen dan alleen op de borst, de tenen en op de staartpunt zitten.

Een bruine vacht

Een andere kleur Newfoundlander die je wel eens tegenkomt, is de bruine. Deze kleur voldoet echter in Canada niet aan het rasstandaard, terwijl dit wel het geboorteland is van de Newfoundlander. Dat komt omdat zwart de traditionele kleur is. De bruine kleur wordt echter wel door andere landen goedgekeurd.

De kleur moet dan zoveel mogelijk egaal zijn en kan er altijd anders van kleur uit zien. Soms is hij bijvoorbeeld chocoladebruin, maar hij kan ook meer kastanjebruin zijn dat op brons lijkt. Ook de bruine Newfoundlander kan echter wat witte vlekken hebben.

Ook deze mogen dan alleen bij het puntje van de staart zitten, de tenen en de borst. Zo zie je maar weer dat bij elke Newfoundlander ook de kleur wit voor mag komen. Een spierwitte Newfoundlander heb je helaas niet.

De verzorging van de vacht

De Newfoundlander heeft een hele mooie dikke ondervacht en bovenvacht. Deze moet heel goed verzorgd worden en dat vergt best wel veel onderhoud. Zo moet hij elke dag door geborsteld worden. Dit kan het beste met een speciale borstel voor honden. Op deze manier zorg je ervoor dat er zo min mogelijk klitten ontstaan in de vacht.

Deze zijn namelijk niet erg prettig voor de hond en kunnen pijnlijk zijn. Wanneer ze er lang in zitten en het er steeds meer worden, krijg je ze er zelf ook niet meer uit. Je moet dan naar een trimsalon of naar de dierenarts en dat is natuurlijk niet zo fijn voor je Newfoundlander.

Daarnaast is het ook belangrijk om elke week de vacht te kammen. Je begint dan onder bij de poten van de hond en werkt langzaam naar boven toe, totdat je het gehele lichaam hebt gehad. Naast de voorkoming van klitten, zorg je hiermee er ook voor dat er wat lucht in de vacht komt. Dat is fijn bij zo’n dikke vacht als die van de Newfoundlander.

Je kunt ook elke week de vacht even doorblazen met een sterke föhn of een waterblazer. Zo blaas je namelijk al het vocht uit de vacht en komt er wat lucht in zodat hij niet gaat broeien en stinken.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De rui

Wanneer de Newfoundlander in de rui is, verliest hij ontzettend veel haren. Je kunt op zulke momenten het beste een harkje gebruiken zodat je in één keer grote hoeveelheden losse ondervacht weg kunt halen. Dit doe je natuurlijk wel buiten, anders zit heel je huis onder het haar. Zo’n harkje mag je alleen maar tijdens de rui gebruiken, anders kun je de vacht beschadigen.

Ook kun je de haren lostrekken waardoor je het ruipatroon juist in de war brengt. Als je niet zo goed weet hoe je de vacht van je Newfoundlander moet verzorgen, kun je ook gewoon naar een trimsalon gaan. Dan weet je zeker dat het goed wordt gedaan.

Scheren

De Newfoundlander zal het in de winter niet zo snel koud hebben, maar in de zomer zal hij het wel wat sneller warm hebben. Wat je ook doet, je moet nooit de vacht van je hond scheren. Hiermee verniel je namelijk de structuur van de vacht waardoor het een stuk lastiger wordt om die goed te kunnen onderhouden. Bovendien wordt zijn vacht er ook minder luchtig van, waardoor je hond het juist eerder te warm krijgt dan lekker koel. Door de vacht te scheren kun je ook de kans op huidklachten bij de hond vergroten.

Soms zijn de haren zo lang dat ze onder de voetzolen van je Newfoundlander komen. In dat geval mag je ze wel wegknippen. Je mag ook wat haren wegknippen wanneer ze tussen de tenen uitsteken. Dit is namelijk niet fijn voor je hond.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!