Home | Alles over de zwart witte Newfoundlander (uitgebreid artikel)

Alles over de zwart witte Newfoundlander (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Newfoundlander is een hele lieve, grote hond die erg rustig en sociaal is. Zijn grootste hobby is om lekker te gaan zwemmen en als hij een sloot of een rivier ziet, zal hij hier ook zo snel mogelijk in willen springen. Vroeger werd deze hond dan ook vaak ingezet als hulphond op het water, want hij is sterk genoeg om een kleine boot voort te trekken.

De Newfoundlander komt uit Canada, uit het gelijknamige eiland Newfoundland. De oorspronkelijke kleur van dit ras is zwart, maar tegenwoordig vind je ook wel wat andere kleuren en combinaties. Zo heb je bijvoorbeeld ook zwart-witte Newfoundlanders.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Verschillende kleuren

Er zijn verschillende mogelijke kleuren die de vacht van de Newfoundlander kan hebben. Het zijn er niet zo heel veel, namelijk zwart, bruin, grijs en dus zwart-wit. Volgens de FCI zijn echter niet al deze kleuren toegestaan. Volgens hen is alleen maar bruin, zwart en zwart-wit goed. De grijze Newfoundlander komt dan ook veel minder vaak voor.

De bruine Newfoundlander voldoet ook niet aan het rasstandaard in het geboorteland van dit ras, namelijk Canada. Dat komt omdat zwart de traditionele kleur is van de Newfoundlander. Wanneer een Newfoundlander zwart is, is hij meestal gitzwart, maar het is wel toegestaan dat hij een lichte zweem van bruin in zijn vacht heeft.

Ook is het toegestaan dat hij witte aftekeningen heeft op zijn borst, tenen en de staartpunt. Het is dan echter wel nog een zwarte Newfoundlander en niet een zwart-witte.

De ogen van de Newfoundlander zijn donkerbruin van kleur. Wanneer hij ook een bruine vacht heeft, mogen de ogen juist wat lichter van kleur zijn. Zijn neus heeft ook altijd dezelfde kleur als zijn vacht. Bij een bruine hond is de snuit dus bruin en bij een zwarte of zwart-witte hond is de neus zwart.

De zwart-witte Newfoundlander

Bij de Newfoundlander gaat de voorkeur vaak uit naar een hond met een zwart-witte kleur. Het is het beste wanneer de kop zwart van kleur is en hij een witte bles heeft die doorloopt tot op de snuit van de hond. Daarnaast moet hij ook een zwart zadel hebben en moeten de gedeelten bij zijn kruis en bij de bovenkant van de staart ook zwart van kleur zijn.

De rest van de vacht moet dus wit van kleur zijn en mag eigenlijk ook niet te veel vlekken hebben. Het witte moet dus ook echt zo wit mogelijk zijn.

De zwart-witte Newfoundlander kan nog wel eens verward worden met de Landseer Europees Continentaal Type. De Newfoundlander met deze kleur heeft een historische betekenis voor het ras en heeft ook bijgedragen aan de Landseer E.C.T. Dit is een ander hondenras, maar heeft wel dus een gemeenschappelijke oorsprong met de Newfoundlander.

De Landseer E.C.T. is echter iets groter, heeft een meer vierkantige bouw en een langere snuit. De oorspronkelijke Newfoundlander was dus zwart of zwart-wit van kleur. Bruin kwam toen nog zelden voor, laat staan grijs. In de 18e eeuw werden deze zwart-witte honden voor het eerst de Newfoundlander genoemd. Tegenwoordig zie je deze kleuren nog steeds vaak bij dit ras.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verzorging van de vacht

Zo’n mooie zwart-witte Newfoundlander heeft een hele dikke vacht die veel verzorging nodig heeft. Vergis je niet, hier kan best nog wel veel tijd in zitten. Zo moet hij eigenlijk elke dag even door geborsteld worden. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen klitten in de vacht ontstaan.

Klitten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn en als je ze er niet meteen uit borstelt, dan is het erg lastig om ze te verwijderen. Dit moet dan uiteindelijk bij de dierenarts of de trimsalon worden gedaan en dat kan weer flink wat geld kosten.

Kammen

Daarnaast moet je ook elke week de vacht van je zwart-witte Newfoundlander kammen. Zo zorg je ervoor dat er genoeg lucht in de vacht komt. Als je de vacht gaat kammen, kun je het beste onderaan bij de achterpoten beginnen. Je werkt dan steeds laagje voor laagje naar boven toe, totdat je het hele lichaam hebt gehad.

Er zijn een aantal plekjes in de vacht waar het extra snel gaat klitten en die dus meer aandacht nodig hebben. Dit zijn de plekken achter de oren en in de oksels.

Blazen

Naast de vacht kammen en borstelen is het ook belangrijk dat je deze elke week even door blaast met een waterblazer of een sterke föhn. Op deze manier blaas je namelijk al het vuil en het vocht uit de zwart-witte vacht van je Newfoundlander. Bovendien komt er op deze manier ook wat lucht in de vacht.

Hiermee voorkom je dat deze gaat broeien en stinken. De haren van de Newfoundlander kunnen zo lang zijn dat ze onder de voetzolen komen of boven de tenen uitsteken. Je kunt deze dan het beste wegknippen.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De rui

Net als de meeste honden is de Newfoundlander ook van tijd tot tijd in de rui. Op zulke momenten kan de verzorging van de vacht helemaal een uitdaging zijn. Je kunt dan het beste een harkje gebruiken zodat je grote hoeveelheden van de losse ondervacht kunt weghalen. Dit doe je natuurlijk wel buiten, want voor je het weet zit heel je huis onder de hondenharen.

Zo’n harkje moet je echter wel alleen maar tijdens de rui gebruiken. Als je deze namelijk buiten de ruiperiodes om gebruikt, dan kun je de haren juist lostrekken waardoor je het ruipatroon juist weer verstoort. Bovendien kun je op deze manier ook de vacht van je Newfoundlander beschadigen.

Scheren

Iets wat je nooit moet doen, is de vacht van je Newfoundlander scheren. In de zomer zal hij het sneller warm hebben, vooral dankzij de zwarte plekken in zijn vacht. Het is dan misschien verleidelijk om zijn vacht te scheren, maar die moet je nooit doen. Hiermee verniel je namelijk de structuur en wordt het lastiger om de vacht te onderhouden.

Bovendien wordt hij minder luchtig, waardoor je hond het juist sneller warm krijgt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!