Home | Newfoundlander zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Newfoundlander zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je zomaar een Newfoundlander tegen het lijf loopt en je bent niet bekend met het ras, zou je in eerste instantie zomaar kunnen denken dat het een beer is. Gelukkig kom je er al vrij snel achter dat het niet daadwerkelijk een beer is, maar een hond. Hij zal je namelijk nooit pijn doen.

De Newfoundlander heeft een ontzettend zacht karakter en is erg vriendelijk tegenover mensen, maar ook tegenover andere dieren. Deze beer van een hond kan verschillende kleuren vacht hebben, waarvan zwart er eentje is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Newfoundlander nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Newfoundlander!

Verschillende kleuren

Er zijn dus verschillende kleuren die de vacht van de Newfoundlander kan hebben. Vergeleken met andere rassen zijn het er niet zo heel veel. Je hebt een bruine Newfoundlander, een grijze, een zwart-witte en een zwarte. De zwarte Newfoundlander kan ook wel wit in zijn vacht hebben, maar dan weer op een andere manier dan de zwart-witte Newfoundlander. Hoe dat precies zit, lees je hier onder.

Volgens de FCI zijn niet al de bovengenoemde kleuren toegestaan. Volgens hen zijn namelijk alleen maar de bruine, zwarte en zwart-witte kleuren toegestaan. In Canada, het geboorteland van dit ras, zijn ze nog een tikkie strenger: daar is de bruine variant ook niet toegestaan. De ogen van de Newfoundlander hebben een donkerbruine kleur.

Wanneer hij ook een bruine vacht heeft, mogen de ogen echter wel iets lichter van kleur zijn. Zijn neus heeft altijd dezelfde kleur als de vacht. Als de hond een zwarte vacht heeft, is de neus ook zwart en wanneer hij een bruine vacht heeft, is de neus ook bruin. Bij een zwart-witte Newfoundlander is de neus ook helemaal zwart.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Newfoundlander wordt ook uitgebreid behandeld in Newfoundlander Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte Newfoundlander

De zwarte Newfoundlander is de traditionele kleur van het ras. Wanneer hij zwart is, is hij meestal ook echt gitzwart. Het is echter wel toegestaan dat hij ook een lichte zweem van bruin in zijn vacht heeft. Ook mag hij wel wat witte aftekeningen hebben. Deze mogen dan op zijn borst, tenen en de staartpunt zitten.

Dat betekent niet dat hij ook meteen op alle drie deze plekken witte vlekken heeft. Hij kan namelijk ook bijvoorbeeld alleen maar op zijn staartpunt wat witte vlekken hebben. Het is in dit geval nog steeds een zwarte Newfoundlander. De zwart-witte Newfoundlander heeft namelijk een vast patroon en die ziet er anders uit dan de paar witte aftekeningen bij een zwarte Newfoundlander.

De zwarte Newfoundlander kan trouwens ook gewoon een helemaal zwarte vacht hebben, dus zonder witte aftekeningen. De zwarte en de zwart-witte Newfoundlander waren de twee originele kleuren.

De zwart-witte Newfoundlander

De zwart-witte Newfoundlander is van historische betekenis voor de Newfoundlander. Hij heeft als het goed is een zwart hoofd en een witte bles die doorloopt tot op zijn voorsnuit. Daarnaast heeft hij een zwart zadel dat gelijke aftekeningen heeft en een zwart kruis. Ook het bovenste gedeelte van zijn staart is zwart van kleur. De rest van het lichaam moet dan een witte kleur hebben. In deze witte kleur moeten dan ook zo min mogelijk zwarte vlekjes zitten. Het moet dus echt zo wit mogelijk zijn.

Deze variant Newfoundlander kan nog wel eens verward worden met de Landseer Europees Continentaal Type. Dit is een ander hondenras, maar heeft wel een gemeenschappelijke oorsprong met de Newfoundlander. De Landseer E.C.T. is iets groter dan de Newfoundlander en hij heeft een iets langere snuit en een meer vierkantige bouw.

Leer alles over jouw lieve Newfoundlander

Wil je álles leren over jouw Newfoundlander? Bekijk dan ook het Newfoundlander Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de vacht

De zwarte vacht van een Newfoundlander is heel erg mooi om te zien, maar hij heeft ook heel erg veel verzorging nodig. Vergis je niet, want hier kan best wel veel tijd in komen te zitten. Hij moet namelijk elke dag wel even geborsteld worden. Zo zorg je ervoor dat er geen klitten in de vacht komen te zitten.

Klitten kunnen erg vervelend en pijnlijk zijn voor de hond, zeker wanneer je ze er niet meer uit krijgt. Het is dus beter om je hond elke dag even te borstelen zodat je dit kunt voorkomen. Wanneer er toch klitten in de vacht van je hond komen en je krijgt ze er niet meer uit, dan kun je het beste naar de trimsalon of naar de dierenarts gaan.

Kammen

Naast borstelen kun je ook het beste elke week de zwarte vacht van je Newfoundlander even kammen. Hierbij is het het makkelijkste als je laagje voor laagje pakt. Je begint dan onderaan bij de poten en werkt zo langzaam aan naar boven toe, totdat je het gehele lichaam hebt gehad.

Er zijn een aantal plekjes in de vacht waar het snel gaat klitten, dus die hebben wat meer aandacht nodig. Dit zijn de plekjes in de oksels en achter de oren.

Blazen

Je zou misschien denken dat het genoeg is om elke dag even te borstelen of te kammen, maar niets is minder waar. Het is namelijk het beste om de vacht elke week even door te blazen met een sterke föhn of een waterblazer. De Newfoundlander heeft namelijk een ontzettend dikke vacht waar al snel viezigheid in kan blijven hangen.

Met zo’n föhn of waterblazer kun je het vuil en vocht uit de vacht van je Newfoundlander blazen. Daarnaast komt er op deze manier ook wat meer lucht in de vacht, waardoor je kunt voorkomen dat deze gaat broeien en stinken.

De rui

Net zoals bijna elke hond heeft ook de Newfoundlander te maken met de rui. Tijdens deze periodes kan de verzorging van de vacht al helemaal een uitdaging zijn. Je hond verliest dan ontzettend veel haren. Zoveel zelfs, dat je het beste een harkje kunt gebruiken om de grote hoeveelheden van de losse ondervacht weg te halen.

Zo’n harkje moet je wel echt alleen maar tijdens de rui gebruiken, want als je deze buiten de ruiperiodes om gebruik dan kun je de haren lostrekken waardoor je het ruipatroon juist verstoort. Bovendien kun je op deze manier ook de vacht van je Newfoundlander beschadigen. Het harkje kun je ook het beste buiten gebruiken om te voorkomen dat al die haren in je huis terechtkomen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Newfoundlander?

Wil je alles weten over jouw lieve hond? Bekijk dan het Newfoundlander Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het e-book te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Newfoundlander wilde weten in één compleet e-book!”

Newfoundlander Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw hond!

  • Wil je een Newfoundlander kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Newfoundlander zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Newfoundlander trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Newfoundlander de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Newfoundlanders en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Newfoundlander Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Newfoundlander Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Newfoundlander Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!